Ben je een liefhebber van frisdrank, sapjes of een feestelijke cocktail? Dan weet je misschien dat deze drankjes vaak boordevol suikers zitten. Suikers zijn echter sterk verzurend en vormen voeding voor bacteriën die gaatjes veroorzaken en de balans van goede en slechte bacteriën in je mond verstoren. Ondanks de zoete smaak zijn deze drankjes in werkelijkheid behoorlijk zuur en kunnen ze schadelijk zijn voor je gebit.
Er zijn twee soorten zuren die je tanden kunnen aantasten. Suikers worden omgezet in zuur door bacteriën in je mond, wat weer gaatjes veroorzaakt. Aan de andere kant kan zuur afkomstig van voedingszuren, zoals fruitzuur, tanderosie veroorzaken. Soms proef je het zuur niet door de aanwezigheid van suiker, zoals bij limonade, maar bij appelciderazijn en citroensap is het zuur wel duidelijk aanwezig.
Wist je dat fruitsapjes ook boordevol suikers zitten? Een glas versgeperst sinaasappelsap bevat bijvoorbeeld veel suiker omdat het sap van meerdere sinaasappels afkomstig is. Het is daarom beter om een sinaasappel te eten, wat tevens bijdraagt aan de reiniging van je gebit door het kauwen en het binnenkrijgen van vezels.
Appelciderazijn wordt steeds populairder vanwege de gezondheidsvoordelen die eraan worden toegeschreven. Echter, deze zure dranken kunnen het glazuur van je tanden aantasten. Het is daarom belangrijk om je gebit te beschermen en na het drinken van zure dranken altijd even na te spoelen met water of melk.
Heb je de gewoonte om zure drankjes met een rietje te drinken ter bescherming van je gebit? Dit kan inderdaad helpen, maar alleen als je het rietje ver achter in je mond houdt. Het naspoelen met water na het drinken van zure drankjes of voedingsmiddelen is echter een nog betere gewoonte om je tandglazuur te beschermen. Kies bij voorkeur voor water om je dorst te lessen of voor (afgekoelde) groene of zwarte thee.
Voor meer interessante artikelen over suiker en de gevolgen voor je mondgezondheid, bekijk
deze blog over Chili, de
succesvolle Gezonde kassa in Berkeley USA, en
Suikervrijheid's gids over het lezen van etiketten, inclusief een lijst van
130 benamingen voor suiker. Voor externe inzichten, bekijk
Suiker, hoe opinies kunnen veranderen.